“Take a walk on the dark side”: din nou despre utilizarea culorilor inchise in designul interior

Parafrazand versurile unui binecunoscut cantec, sa ne oprim cateva momente asupra efectului pe care il au tonurile inchise ale culorilor, atat de inchise incat se apropie de negru. In designul scandinav se foloseste foarte mult contrastul dintre alb si negru, sau dintre alb si griuri inchise. Ei bine, nu e nici o surpriza ca ne plac extrem de mult nuantele inchise, mai ales cand e vorba de a zugravi peretii, sau macar un perete, intr-o culoare inchisa. Am mai vorbit despre acest subiect aici.

Spatiile care se preteaza cel mai bine la culorile inchise sunt spatiile mari sau cele bine luminate – un apartament tip open space, loft, o camera inalta si spatioasa, cu ferestre generoase. Dar sa nu ne limitam la a respecta regulile. Celor indrazneti, cu un apetit pentru “efectele dramatice”, le spunem ca pana si un spatiu de trecere mic si ingust poate fi zugravit in culori inchise: un hol de intrare, un coridor, un antreu, chiar si fara geamuri. In acest caz, succesul amenajarii depinde hotarator de lumina electrica, care trebuie sa fie suficient de puternica, suficient de calda si suficient de luminoasa incat sa nu avem senzatia ca am intrat intr-o grota lugubra. Pana si un hol ingust poate fi zugravit in negru carbune, sau albastru marin adanc. Dovada, imaginile de mai jos.

Pe langa lumina, ce alte tips & tricks mai avem? In primul rand, avem doi asi in maneca: piesele de mobilier albe si decoratiunile in tonuri pastel de maro sau in culori neon. Acestea scot in evidenta culoarea peretilor, prin contrast. Apoi, e important sa utilizam lemnul: obiecte decorative din lemn, piese de mic mobilier si pardoseala din lemn lacuit sau vopsit in alb vin sa inmoaie contrastul cromatic. Materialele cu texturi fine, covoarele cu fir lung sau cele care imita blana, tapiteriile din catifea si paturile decorative din casmir completeaza decorul si aduc caldura, confortul si rafinamentul necesare amenajarii unui spatiu privat.

One thought on ““Take a walk on the dark side”: din nou despre utilizarea culorilor inchise in designul interior

  1. Pingback: Portia de inspiratie: interioare scandinave « design interior cu buget mic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s