Si scaunele fac istorie – designeri scandinavi celebri

(c) www.iconicinteriors.co.uk

Scaunul-ou by Arne Jacobsen

Scoala de design si arhitectura scandinava a dat lumii piese de mobilier care au fost indragite de public, s-au vandut in numar mare si au devenit tot mai populare, iar intr-un final au ajuns celebre si au sfarsit prin a face istorie.
 
Printre astfel de obiecte iconice se regasesc cateva modele de scaune si fotolii create de arhitecti / designeri de renume. Desi au fost create in anii ’60, acestea sunt “vanate” si in ziua de azi prin targurile de obiecte vintage sau magazine de profil, iar pretul lor nu este unul deloc mic. Si pentru ca sunt atat de celebre, in prezent se gasesc de cumparat si reproduceri sau replici fidele ale scaunelor originale.
 
Scaunul-ou a fost creat in 1958 pentru un hotel din Copenhaga si a devenit sinonim cu designul scandinav. Autorul lui, Arne Jacobsen a mai creat alte cateva scaune iconice: seria scaunelor Furnici, Seria celor 7 si Scaunul-lebada.
 
(c) www.iconicinteriors.co.uk

Scaunele-lalea by Eero Saarinen

Scaunul-lalea a fost conceput de arhitectul Eero Saarinen cu un design futurist pentru acea vreme (1956) – el dorind sa experimenteze materiale noi – plasticul, fibra de sticla si formele minimaliste de design.
 
Scaunul-minge a aparut in 1968 sub semnatura lui Eero Aarnio. Se inscrie in acelasi trend futurist, modern si neconventional – sa nu uitam ca ne referim la anii ’60.
 
Scaunul Panton cu forma lui fluida si ergonomica a fost creat de Verner Panton, unul dintre cei mai influenti designeri de interior si de mobila din Danemarca. Este realizat in intregime din plastic si nu are imbinari sau articulatii. O alta inovatie pentru anii ’60 a fost ca aceste scaune se pot stivui atunci cand sunt depozitate, pentru economie de spatiu.
 

One thought on “Si scaunele fac istorie – designeri scandinavi celebri

  1. Pingback: Portia de inspiratie: mobilierul modernist mid-century « design interior cu buget mic

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s