Cum sa amenajam un apartament mic?

Living room micIn acest articol vom vorbi despre amenajarea unui apartament mic, sau cum sa facem un spatiu de locuit mic sa para mai mare decat e in realitate.
In primul rand,  va trebui sa analizezi nevoile tale si functionalitatile pe care vrei sa le indeplineasca spatiul – cea mai frecventa situatie, apartamentul mic de care vorbim are o singura camera. Asa ca aceasta va trebui sa fie camera de zi, birou, dormitor si spatiu de socializare. Camera va trebui mobilata cu piese de mobilier care pot fi mutate usor (de exemplu, o masuta de cafea pe rotile) sau care se transforma (o masuta-birou, o masa extensibila pentru luat masa si pentru petreceri, o canapea extensibila).

 
Living multifunctional Ikea

Un alt aspect important care contribuie la impresia de spatiu mic este dezordinea si ingramadirea multor obiecte si piese de mobilier in camera. Aceasta este greseala cea mai freceventa pe care o facem, avem tendinta sa adunam obiecte peste obiecte de care apoi nu ne putem desparti. Dar este esential sa evitam impresia de spatiu ingramadit, in care nu ai loc sa te misti si in care obiectele stau sa cada pe noi. Pentru a evita asta, va trebui sa fim creativi: putem incerca sa amenajam un spatiu de depozitare inchis care sa se intinda pe un intreg perete din tavan pana in podea, sau un sistem de rafturi cu usi si rafturi deschise unde sa afisam doar obiectele decorative care merita sa fie afisate.

 

Un alt ingredient in succesul retetei de amenajare este desigur, culoarea. Zugravirea peretilor in alb va amplifica impresia de spatiu printr-un mic truc optic si va constitui fundalul ideal pentru a folosi cateva accente de culori tari in decorarea camerei – perne, tablouri, flori, samd. Un alt truc pentru a da impresia de spatiu este plasarea uneia sau mai multor oglinzi in colturile camerei care primesc lumina putina, pe peretele opus geamului sau in spatele unor veioze. Efectul va fi vizibil instantaneu.

 

Oglinda in spatii mici
Si nu in ultimul rand, aranjarea pieselor de mobilier din camera mica trebuie sa tina cont de functionalitatile sale. Astfel vom crea o zona de luat masa, o zona de entertainment si relaxare, o zona de lucru, o bilbioteca, avand grija sa asiguram un spatiu liber pentru circulatie, in care sa nu plasam mobilier.Pentru o demonstratie vizuala a principiilor de mai sus, va recomand niste filmulete in care designeri Ikea impartasesc cateva trucuri de amenajare a spatiilor mici cu piese de mobilier Ikea. Unele dintre idei sunt foarte originale si creative:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=UpFT8mTRTQI
http://www.youtube.com/watch?v=RU-Qg8kQpQM&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=aiIQDI_3ak0&feature=relmfu

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s