Ikea, designul suedez si apartamentele mici de bloc

living Ikea
Designul scandinav sau nordic, in particular designul suedez este foarte popular in prezent. Acest stil de design deriva din stilul de viata al nordicilor – proaspat si sanatos. Probabil ca de aceea a ajuns sa fie atat de popular si raspandit in lume. Designul suedez este intalnit nu numai in tarile nordice, dar si in Europa de vest sau in America. Acest stil este poate cel mai bine reprezentat de Ikea, marca celebra in toata lumea.

Incet incet, designul suedez devine tot mai apreciat si in Romania. Amenajeaza-mi casa este fan declarat al acestui stil. De ce? Din muuuulte motive (urmareste-ne blogul regulat si le vei afla). Pana atunci, iata pe scurt motivele pentru care ne place atat de mult:
– in primul rand pentru atmosfera de echilibru si calm pe care o inspira un astfel de interior
– in al doilea rand, pentru ca mobilierul este orientat spre functie, fiind de cele mai multe ori multifunctional – deci perfect pentru locuintele mici, deloc spatioase, ale romanilor
– in al treilea rand, pentru abundenta culorii albe (sau a culorilor deschise) in estetica generala a spatiului – interioarele scandinave sunt luminoase, par mai mari decat sunt de fapt – albul este o culoare foarte potrivita pentru a estompa pesimismul si uratul blocurilor “gri” construite in perioada comunismului, in care inca traiesc foarte multi romani
– si nu in ultimul rand, pentru ca nu presupune o investitie mare in amenajarea locuintei – mobila Ikea, reprezentant faimos al stilului scandinav / suedez, este accesibila.

Bucatarie design scandinav
Revenind, stilul de design suedez se caracterizeaza prin simplitategeometriefunctionalitatenaturalete si culoare. Orice piesa de mobilier trebuie sa fie in primul rand functionala si practica. Nu elementul decorativ este primordial, ci functia obiectelor care ne inconjoara si care trebuie sa ne deserveasca, nu invers. Designul suedez foloseste foarte mult lemnul ca material de constructie, de unde caracterul cald, natural si relaxat al acestui stil. O alta caracteristica definitorie este lumina, interioarele nordice sunt foarte luminoase, pozitive, echilibrate, optimiste. Simplitatea designului scandinav se reflecta in obiectele de decor, care sunt putine, cu un design minimalist, aerisit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s